top of page
  • Dionisis Baltzis

Chronicles of Crime: Noir



Το crime fiction έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια σε νέες περιοχές που δεν ήταν ιδιαίτερα εύφορες στο παρελθόν. Τα επιτραπέζια παιχνίδια και οι κοινότητες που συγκροτούνται γνωρίζουν μεγάλη άνθηση τα τελευταία 30 χρόνια, με πολύ ενεργές διαδικτυακές κοινότητες, εξειδικευμένα καταστήματα, μεγάλη δευτερογενή αγορά, αλλά ακόμα και αυτοφυείς πρωτοβουλίες χρηματοδοτούμενες μέσω της πλατφόρμας kickstarter.


Οι τύποι των παιχνιδιών, η απεύθυνση, οι βαθμοί συνθετότητας και δυσκολίας, οι βαθμοί πρωτοτυπίας και η εικονογράφηση προφανώς ποικίλουν. Στα δύο άκρα βρίσκονται επιτραπέζια παιχνίδια μίας χρήσης στα πρότυπα των escape rooms (βλ. τις σειρές Exit και Unlock!) αλλά και παιχνίδια εξαιρετικής συνθετότητας στα πρότυπα μιας καλοστημένης hard-boiled ιστορίας (βλ. το Detective: City of Angels ή το Scarface 1920).


Κάπου στη μέση βρίσκεται το Chronicles of Crime, ένα παιχνίδι μαζικής κυκλοφορίας που αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, η οποία και τροφοδότησε μια σειρά επεκτάσεων (expansions), οι οποίες μεταφέρουν τη δράση σε διαφορετικά χωροχρονικά πλαίσια (από τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα έως ένα sci-fi ψηφιακό μέλλον). 


Ένας από τους λόγους που δίσταζα να δοκιμάσω τη βασική έκδοση του παιχνιδιού ήταν ότι παίζεται με app σε κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου σκανάρονται πρόσωπα, στοιχεία και τοποθεσίες. Οι παίκτες καθοδηγούν την πλοκή και ορίζουν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Ωστόσο, γρήγορα μετά την πρώτη δοκιμή, οι αρχικές μου αμφιβολίες διαψεύστηκαν.  Επομένως, αναζήτησα και τις επεκτάσεις. Η πρώτη που δοκίμασα ήταν το Chronicles of Crime: Noir, που περιλαμβάνει τέσσερις ιστορίες, στα πρότυπα του κλασικού αμερικανικού film noir. Ο πρωταγωνιστής είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Sam Spader (μια ευθεία νύξη στον Sam Spade του Dashiell Hammett) ο οποίος αναλαμβάνει υποθέσεις με βάση το γραφείο του στο άγριο μεταπολεμικό Λος Άντζελες. Υπεύθυνος για το σχεδιασμό των ιστοριών είναι ο Stephane Anquetil.


Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τις τέσσερις ιστορίες (χωρίς μεγάλα spoilers):


  1. The Thelma Dott Affair

Η πρώτη ιστορία ξεκινά με όταν ο πατέρας μιας διάσημης ηθοποιού επισκέπτεται το γραφείο ερευνών καθώς υποψιάζεται ότι ο θάνατος της κόρης του δεν οφείλεται σε αυτοκτονία. 


Η ηθοποιός βρέθηκε νεκρή στο γκαράζ του σπιτιού της. Η επίσημη αναφορά της νεκροψίας ανέφερε θάνατο από ασφυξία, ενώ η ηθοποιός είχε κάνει χρήση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ. 


Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας, σύντομα ανακύπτουν αναντιστοιχίες ανάμεσα σε μαρτυρίες και στοιχεία. Και, συνεπώς, εκεί εμφανίζονται ευκαιρίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.


2. A Life Lost

Επιστρέφοντας σπίτι ξημερώματα, ο ντετέκτιβ μας τρακάρει με άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο εκτρέπεται από την πορεία του και ο οδηγός καταλήγει νεκρός. Αλλά υπάρχει ένας άνδρας που είναι δεμένος στο πορτ-μπαγκάζ, τον οποίο ο ντετέκτιβ κουβαλά στο γραφείο του.


Ο άνδρας αυτός φέρεται να είναι συγγραφέας που αυτή την περίοδο γράφει τη βιογραφία μιας σταρ του Χόλιγουντ. Μάλιστα, διαμένει στο σπίτι της και η ίδια του είχε δανείσει το αυτοκίνητο στο οποίο βρέθηκε δεμένος. Ποιός θα είχε συμφέρον να τον βγάλει από τη μέση; Υπάρχουν κάποιες σκιές στο παρελθόν της ηθοποιού;


Σε αυτή την υπόθεση, συναντώνται η σκοτεινή και η λαμπερή πλευρά της βιομηχανίας του θεάματος όπως εμφανίζεται στο άγριο περιβάλλον του Λος Άντζελες. Υπάρχει επίσης μια νύξη στις κοινωνικές ορίζουσες του ρατσισμού, αλλά δεν αναπτύσσεται ιδιαίτερα κατά την εξέλιξη της ιστορίας.


3. A Cure to Die For

Μια ευτραφής μαύρη σαραντάρα μας επισκέπτεται ζητώντας τη διερεύνηση του θανάτου του αδερφού της, ο οποίος ήταν νοσοκόμος, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την επίσημη έρευνα έχει αναλάβει η αστυνομία, η οποία αποδίδει το θάνατο σε υπερβολή δόση ναρκωτικών τα οποία υποτίθεται ότι ο νοσοκόμος έκλεβε από την κλινική όπου δούλευε. Η μεγάλη του αδερφή όμως δεν μπορεί να πιστέψει κάτι τέτοιο, καθώς ο ίδιος ήταν πολύ αθλητικός τύπος. Μας λέει ρητά ότι δεν εμπιστεύεται τις έρευνες της αστυνομίας, η οποία κοιτάει πώς να κλείσει γρήγορα την υπόθεση. Εδώ ο θεσμικός ρατσισμός του αμερικανικού κράτους αποκτά σάρκα και οστά στην καθαρότερη μορφή του έως τώρα στο παιχνίδι.


Στην πορεία των ερευνών, μαθαίνουμε ότι ο νοσοκόμος σύχναζε σε ένα γκέι κλαμπ, το οποίο γίνεται στόχος αστυνομικής καταδρομικής επιχείρησης.

Επιπλέον, το θύμα είχε έρθει κοντά με μία ασθενή στην κλινική όπου εργαζόταν και φαίνεται να ήταν πεπεισμένος ότι επρόκειτο για άλλο πρόσωπο από αυτό που επίσημα ήταν. Σημειωτέον ότι ο άγνωστος χρηματοδότης της θεραπευτικής διαμονής της στην κλινική ήταν μια διάσημη ηθοποιός.

Ποιός ήθελε να βγάλει από τη μέση τον ενοχλητικό νοσοκόμο? Τι ήθελε να κρύψει?


Η πιο ενδιαφέρουσα και καλοδεμένη ιστορία μέχρι στιγμής με ρητή αναφορά σε αληθινή περίπτωση.


Πρόκειται για τη Frances Farmer, μιας ηθοποιού που ταλαιπωρήθηκε πολύ με προβλήματα ναρκωτικών και έκανε αίσθηση όταν μίλησε δημόσια για την ακούσια κράτησή της σε ψυχιατρικές κλινικές. Στοιχεία της υπόθεσης πηγάζουν επίσης από την περίπτωσης της Mary miles Minter, μιας νεαρής ηθοποιού του βωβού κινηματογράφου, η οποία στο απόγειο της καριέρας της, βρέθηκε το 1922 μπλεγμένη στη δολοφονία του σκηνοθέτη με τον οποίο είχε σχέση.


4. Hell’s Hawk

(Ένας φόρος τιμής στο θρυλικό Γεράκι της Μάλτας του Dashiell Hammett)


Μια νεαρή κοκκινομάλλα μας επισκέπτεται στο γραφείο μας συστήνεται ως ανιψιά ενός διάσημου αρχαιολόγου ο οποίος έπεσε θύμα βίαιης ληστείας με λεια το αγαλματίδιο στο οποίο εργαζόταν. Η σφοδρότητα των χτυπημάτων τον άφησε σε αφασική κατάσταση, το δε αγαλματίδιο, που απεικόνιζε ένα γεράκι, έκανε φτερά. Η κοκκινομάλλα μας αναθέτει να βρούμε το αγαλματίδιο, μπας και επανέλθει ο θείος της.


Μας δίνει δύο πληροφορίες για επίδοξους πωλητές του αγαλματιδίου, ενώ σταδιακά ανακαλύπτουμε περίεργους δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα. Παράλληλα, η ταυτότητα της κοκκινομάλλας τίθεται υπό αμφισβήτηση καθώς νέα στοιχεία την οδηγούν σε αντιφάσεις.

Ποιοι και γιατί ψάχνουν το γεράκι; Θα μπορέσουμε να βρούμε την άκρη στο κουβάρι που μας πέταξε η νεαρή κοκκινομάλλα;


Guest εμφάνιση του μεγάλου Humphrey Bogart, στο ρόλο ενός ρεσεψιονίστ με το όνομα Bogey ο οποίος "μοιάζει φτυστός με έναν διάσημο ηθοποιό". Επίσης, του Edward Robinson στο ρόλο του ντετέκτιβ που αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τους φόνους, καθώς τα πτώματα αυξάνονται.





Comments


© Struggles & Crimes

bottom of page